Hvorfor vælge en ægte diamant?
23/01/2020
Marylin Monroe sang tilbage i år 1953 ”Diamonds are a girl’s best friend” og den i dag, 67 år senere, er der stadig noget om det. Diamanter er den mest anerkendte og efterspurgte ædelsten i verden, og oftest anvendt til smykker. Diamanten er det hårdeste mineral der findes, også derfor er ordet ”diamant” udledt af det græske ord ”adamas”, hvilket betyder ”den ubetvingelige”.
Forskellen på en naturskabte og laboranten diamanter
Diamanten er fuldkommen naturskabt, og dannes 140 til 190 kilometer inden i jorden under et kolossalt stort tryk og høj temperatur. Grundet dette har diamanten en ekstrem modstandsevne overfor varme, og mister aldrig dens glitrende oprindelse. Alt den kræver, er minimal pleje et par gange om året for at opretholde sit optimale udtryk. Diamantsubstitutter mister sin glans og bliver hurtigt uklare efter få måneders brug på daglig basis. Undersøgelser foretaget af Gemological Institute of America og Peen State Universitet i USA har påvist, at ægte diamanter reflekterer lys helt anderledes og unikt, end laboratorie fremstillede diamanter gør.
Diamanter har en kvalitetsbetonet klarhed og et særligt lys over sig, som ikke er mulig at opnå gennem diamantsubstitutter såsom Zirkon, Moissanite og laboratorieskabte diamanter. En Diamant vil altid formå at skinne betydeligt mere end eksempelvis en zirkon. Dette skyldes diamantens unikke hårdhed, der gør den fuldkommen modstandsdygtig overfor slid og ridser, hvor Zirkonen er af blødere materiale og derfor har lettere ved at miste sit skinnende og perfekte udtryk.
Sådan ser du forskel på den ægte og falske
Sandpapir testen: En diamant er, som nævnt tidligere, det hårdeste mineral på jorden. Derfor kan en diamant kun beskadiges af en anden diamant. Hvis du har mistanke om, at du er i besiddelse af en falsk diamant, kan du testen dens ægthed ved at gnide på stenen med et stykke sandpapir. En ægte diamant vil ikke blive påvirket af dette, men en falsk vil tage skade.
Opdrifttesten: Diamanter er tætte, så hvis du placerer én i et glas vand, vil den synke til bunds. Hvorimod en falsk diamant vil flyde eller hænge i midten af glasset. Dette vil være en god metode til at vurdere ægtheden, dog ikke en fuldkommen sikker metode at anvende.
Et certifikat beviser diamantens ægthed
Derudover er det en særlig god idé at få et certifikat med, når man køber en diamant. Dette certifikat er et bevis på diamantens ægthed, og at kvaliteten af diamanten ligeså er blevet vurderet. Hos Toftjessen følger der altid et certifikat med din diamant. Ved særlig værdifulde diamanter anvender toftjessen 3 forskellige institutter til vurdering af diamanterne, herunder: GIA – Gemological Institute of America, EGL – European Gemological Laboratory, og IGI – International Gemological Institute. Som kunde har du mulighed for selv at vælge hvilket institut, der skal vurdere din diamant.
Diamanter vurderes ved en analyse af diamantens 4 C’er. De fire C’er beskriver diamantens clarity, color, carat samt cut, og benyttes til at konkludere diamantens kvalitet og størrelse. GIA er anerkendt som det mest kritiske institut af de førnævnte, og derfor er diamanter med dette certifikat dermed også dyrere.
Diamanter som investering i fremtiden
Diamanter kan også tilkøbes med henblik på et investeringsformål. Investering af diamanter betragtes som sikre mod inflation i et ellers ustabilt finansielt økonomisk verdensmarked. Især naturligt farvede diamanter er ekstremt sjældne, og derfor også eftertragtede og i høj kurs. Prisen på disse farvede diamanter er steget med hele 112% indenfor det seneste årti. Specielt pink diamanter er steget med 400% siden 2000. Du kan læse meget mere om investeringsdiamanter her.
Læs også disse indlæg