Hvad består diamanter af?
En diamant er verdens hårdeste naturlige materiale og består næsten 100% af kulstof, også kaldet carbon. Kulstof-atomerne i en diamant er formet på en speciel måde, tredimensionelt, hvilket gør diamanten så hård og slidstærk, at den næsten er umulig at beskadige.
Foruden carbon indeholder diamanter en lille smule af visse andre grundstoffer, først og fremmest nitrogen, på dansk kvælstof, samt undertiden aluminium og bor. Men det er i ganske små mængder, som dog er nok til, at man typisk inddeler diamanter i grupper alt efter, om de indeholder nitrogen eller ej. Imidlertid er det i stedet faktorer, kaldet 'indeslutninger', der bestemmer diamantens status som enten 'industri-diamant' eller 'smykke-diamant'. Indeslutninger i diamanten betyder, at diamanten ikke er helt ren, altså at der for eksempel er små fremmedlegemer, små partikler, indlejret i diamanten. Dette er almindeligt, faktisk er det yderst sjældent at finde en helt ren diamant.
Det er altså graden af renhed, der bestemmer, om diamanten er egnet til at blive slebet til smykkesten, eller om den i stedet skal bruges i industrien. Eftersom diamanter er så hårdt et materiale, er det også kun diamantstøv, der bliver brugt til at omforme og slibe rå diamanter til de funklende brillanter, som vi kender fra vores smykker.
En særlig kuriositet er også, at nogle diamanter kan have varierende stoffer indlejret, som giver den konkrete diamant en speciel farve. De mest spektakulære kaldes for 'fancy diamonds' og kan have farver som pink, rød eller blå. Disse meget sjældne diamanter hører til de dyreste i verden.